Πέμπτη 3 Απριλίου 2014

Αποσύρονται διαφημίσεις της Monsanto στην Νότια Αφρική, για γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες, σαν αβάσιμες


Χωράφι
Η Ρυθμιστική Αρχή για τις Διαφημίσεις (Advertising Standards Authority – ASA) της Νότιας Αφρικής υποχρέωσε την πολυεθνική Monsanto (παράγει γενετικά τροποποιημένα προϊόντα), να αποσύρει διαφημίσεις της από το ραδιόφωνο. 

Οι διαφημίσεις αυτές διαφήμιζαν οφέλη των γενετικά τροποποιημένων καλλιεργειών, ότι παρέχουν
ένα υγιέστερο περιβάλλον, παράγονται περισσότερα τρόφιμα με βιώσιμο τρόπο.

Η ASA υποστηρίζει ότι οι ισχυρισμοί της Monsanto είναι αβάσιμοι, αφού δεν παρέχονται αποδείξεις από έναν αξιόπιστο εμπειρογνώμονα, για τα υποστηριζόμενα οφέλη των γενετικά τροποποιημένων καλλιεργειών, όπως απαιτείται από τη νοτιοαφρικανική νομοθεσία για τις διαφημίσεις.

Η ASA προχώρησε στην εντολή απόσυρσης μετά από διαμαρτυρίες του Αφρικανικού Κέντρου για την Βιοασφάλεια  (African Centre for Biosafety – ACB). Ενώ υποστηρίχτηκε και από την περιβαλλοντική και αντιπυρηνική οργάνωση Earthlife Africa.

Στις διαφημίσεις ο πολυεθνικός κολοσσός ισχυρίζεται ότι οι γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες επιτρέπουν να παράγονται περισσότερα τρόφιμα με βιώσιμο τρόπο, χρησιμοποιώντας λιγότερους πόρους. Παρέχουν ένα πιο υγιεινό περιβάλλον από την εξοικονόμηση στα φυτοφάρμακα, μειώνονται οι εκπομπές αερίων θερμοκηπίου και αυξάνεται σημαντικά η απόδοση των καλλιεργειών.
Πρόσφατα η Γαλλία απαγόρευσε την πώληση, χρήση και καλλιέργεια του γενετικά τροποποιημένου καλαμποκιού της Monsanto με την ονομασία Mon 810. Υποστηρίζει ότι οι γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες ενέχουν σημαντικούς κινδύνους για το περιβάλλον.

Το προηγούμενο έτος, επίσης, η Κίνα είχε απαγορεύσει τουλάχιστον 5 φορτία Αμερικάνικου καλαμποκιού, για ανησυχίες ότι μπορεί να έχει αλλοιωθεί από βιοτεχνολογική ποικιλία της καλλιέργειας.

error

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου